Wednesday, September 3

Memang Cina kaum imigranWalaupun sebanyak mana pun marah orang cina kepada cara kempen Datuk Ahmad Ismail, faktanya adalah benar iaitu memang orang cina adalah bangsa imigran yang datang ke Tanah Melayu semasa British menjajah tanah ini.

Jangan lah hendaknya ada golongan yang hendak menulis semula sejarah dengan fakta yang berlainan. That is the fact.

Cuma yang saya tidak faham adalah bila ada pemimpin Melayu kita yang minta maaf atas kenyataan Ahmad Ismail itu. Kenapa kita harus bersifat apologetif ? Jawapan nya tentu sebab kita nak jaga undi orang cina ! Itu satu alasan yang sudah lapuk.

Kita tatang orang cina di Permatang Pauh, namun cina memang masyarakat yang tak pernah mengenang budi. Waktu kita susah, kita terus dipijak-pijak.

Itulah Malaysia Baru yang canangkan oleh Anwar. Sepertimana MCA dan Gerakan terikut-ikut dengan gaya tarian DAP, pemimpin kita jua terikut-ikut cara Anwar menari.

Malaysia Baru yang mahu menulis semula sejarah Tanah Melayu. Malaysia Baru yang mahu meletakkan orang Melayu terpelosok di belakang dalam segenap bidang. Malaysia Baru yang menciplak gaya Singapura. Lihat dimana Melayu Singapura selepas 50 tahun merdeka !

Seperti mana Lee Kuan Yew mempergula-gulakan Melayu sebagai Presiden pertama republik itu, begitulah nanti Lim Kit Siang akan mempergula-gulakan Melayu untuk menjadi Presiden pertama, Malaysia Baru, sebuah republik.

Masih baru rasanya bagaimana orang cina mempertikai hak istimewa orang Melayu, memperlekeh Islam dan mengkritik Istitusi Raja Melayu.

Sayangnya UMNO tidak lagi punya Hang Jebat yang berani kehadapan mempertahan ibu pertiwi.

3 comments:

Anonymous said...

orang cina zaman sekarang memang kurang ajar orang melayu pula takut tak tentu pasal dengan orang cina apa nak jadi dengan orang melayu sekarang makin lama makin lemah dan penakut..sesama bangsa melayu sangup nak berparang kalau ade selisih faham tapi dengan bangsa lain takut pulak...orang melayu perlukan pemimpin yang berani bukan nya pengecut....bangkitlah la orang melayu demi masa depan anak cucu kita di masa hadapan

Anonymous said...

mari kita mengamuk....JEBAT

Zorro said...

Salam,

Orang Melayu terutamanya UMNO hari ini semakin lemah dan merayu-rayu untuk dapatkan kuasa dari sokongan cina. Orang Melayu semakin tidak yakin mereka mampu bangkit menjadi bangsa yang gagah, kerana itu orang Melayu bermati-matian menjaga cina.

Situasi dah berbeza sekarang, dulu orang cina merayu-rayu minta nyawa dari orang Melayu, sekarang orang Melayu merempat-rempat minta belas kasihan cina...faktor utamanya satu sahaja...Melayu terlalu gilakan kuasa dan menjaga kedudukan sendiri tanpa memikirkan kepentingan orang lain...itu yang melemahkan Melayu dan UMNO. kalau beginilah sikap Melayu...tidak mustahil pilihanraya akan datang Melayu bakal lebih merempat dan UMNO terkubur terus...Sedarlah Melayu....