Tuesday, December 28

Prestasi oral Faekah yang menghairahkan !


Tak ramai setiausaha politik (Supol) yang bijaksana macam Faekah. Dia petit. Dia wanita yang belum menemui jodoh. Dia lantang.

Di negara ini ramai Supol, tapi Supol yang lebih pondan dari Faekah pun ramai. Setiap MB dan KM ada Supol, setiap menteri ada Supol, malah PM dan TPM ada lebih dari 3 Supol. Pernah kita dengar Supol-supol ini bersuara ? Di interview atau masuk surat khabar atau bagi ceramah atas pentas ?

Warisan katakan Faekah itu hebat kerana ORAL nya. Oral yang bagaimana ?  Kepetahannya berhujah, dia buat homework apa yang dia kata. Samada yang dia sebut itu betul atau tidak itu cerita lain. Budak-budak reseacher nya buat kerja pun boleh tahan.

Manakala majoriti Supol hanya jaga bontot boss, tetapi Faekah mengambil jurus untuk jadi panglima boss nya Khalid Ibrahim. Prestasi Faekah dan Nik Nazmi (budak azmin yang dipecat Khalid) jauh beza.

Prestasi Faekah dengan Supol-supol yang lain pulak bagaimana?  Yang itu pembaca boleh buat tafsiran. Tapi yang jelas jurus politiknya ada ummmh.


Mungkin kah sebab dia lawa, dan barang belum bersentuh ? Hah, yang itu bab lain. Mungkin Dr yang jadi housemate nya dulu boleh bagi penjelasan bab yang ini !

Akhirnya kepada Supol yang kerja nya hanya jaga bontot boss, kena ingat jawatan boss itu kerana parti menang, kalau parti kalah maka boss pun terpelanting dari tempat kerja itu dan supol pun akan berambus sama. Oleh itu pertahankan dan perjuangankan lah parti untuk boss, bukan pertahankan dan perjuangkan bontot boss.

No comments: