Sunday, January 9

Mantan SUK tembak Khalid

Ramli sangkal tuduhan Khalid

Bekas Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Selangor, Datuk Ramli Mahmud menafikan dakwaan kononnya beliau bertanggungjawab dalam memastikan Datuk Mohammed Khusrin Munawi dilantik sebagai penggantinya.

Katanya, beliau hanya menyenaraikan lapan nama yang layak dipertimbangkan untuk mengisi jawatan itu dan ia dibuat berdasarkan faktor kekananan individu tersebut.

Tambahnya, beliau telah mempersembahkan senarai nama itu kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah serta memberinya kepada Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Menurutnya, beliau telah meminta Abdul Khalid supaya berbincang dengan sultan mengenai senarai nama tersebut.

“Satu salinan senarai nama calon turut diberi kepada JPA (Jabatan Perkhidmatan Awam) supaya ia dapat memastikan SUK Selangor dilantik di kalangan rakyat negeri ini dan mempunyai pengalaman kerja di Selangor. Senarai itu diserahkan lebih tiga bulan sebelum saya bersara.

“Daripada senarai itu, JPA telah menyenarai pendek tiga nama yang dipilih berdasarkan integriti, kredibiliti dan pengalaman lalu dipersembahkan kepada sultan. Datuk Khusrin berada dalam senarai teratas,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab tuduhan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad yang menuduhnya sebagai dalang dalam isu pelantikan SUK baru itu.

Menurut Ramli, beliau juga telah beberapa kali bertanya kepada Exco Kerajaan Negeri, Datuk Hassan Ali tentang senarai nama itu tetapi pemilihan tersebut dikatakan masih belum selesai.

“Ini menyebabkan saya beranggapan perkara ini telah dibincangkan oleh beliau (Menteri Besar) dengan sultan dan tiada sebarang masalah timbul,” jelasnya.

Beliau menganggap isu itu timbul kerana kurangnya komunikasi di antara pihaknya dengan Menteri Besar.
“Saya berpendapat keadaan disebabkan kegagalan berkomunikasi di pihak saya dengan Menteri Besar menyebabkan timbul banyak salah tanggapan,” katanya.

sumber - utusanonline

1 comment:

MALAYSIAN UNITED said...

salam.. minta jasa baik saudara untuk link kan blog saya di dalam blog saudara..
www.malaysianutd.blogspot.com
TQ..