Monday, August 11

Liwat Tidak Semestinya Luka atau BerdarahTulisan-tulisan Raja Petra dalam laman blognya penuh mengelirukan.

Inilah masaalahnya jika seorang blogger yang tidak mempunyai ilmu perubatan seperti Raja Petra merumuskan sendiri pemeriksaan kesihatan seorang doktor.

Rumusan beliau yang mengatakan bahawa tiada bukti Saiful diliwat hanya berdasarkan kepada tanda-tanda seperti kulit koyak, pendarahan aktif dan nanah, jelas menunjukkan yang beliau tidak tahu langsung mengenai perubatan.

Pemeriksaan yang dilakukan oleh Dr Osman ke atas Saiful tidak menyeluruh dan terlalu ringkas (tidak dibenarkan dilakukan oleh doktor biasa kerana ianya boleh merosakkan bukti).

Untuk pengetahuan semua, apabila seseorang itu diliwat, perbuatan tersebut tidak semestinya menyebabkan kulit anus koyak atau pun pendarahan yang aktif terutamanya jika perbuatan itu telah dilakukan berulang kali.

Tetapi jika berlaku paksaan yang agresif, perasaan takut yang dialami oleh mangsa itu berkemungkinan besar akan menyebabkan anus pesakit tidak relax dan tercedera atau pun berdarah.

Sebagai perbandingan, pemeriksaan proktoscope ke dalam anus pesakit tidak akan menyebabkan anus pesakit itu luka atau berdarah walau pun alat tersebut dibuat daripada logam dan besar.

Dan berapa orangkah (gay) yang melakukan seks luar tabii ini datang ke klinik atau pun hospital kerana sakit di bahagian belakang beliau?

Dan jika benar setiap perbuatan liwat itu akan menyebabkan mereka berasa sakit, penulis percaya aktiviti seks songsang ini telah hilang sejak dulu lagi kerana ia tidak menimbulkan keseronokan tetapi kesakitan, pendarahan dan nanah!

Raja Petra juga telah menyalahtafsirkan perkataan TRO (to rule out). Beliau membuat andaian bahawa TRO bermaksud doktor tersebut telah ‘has (telah) rule out’.

Di dalam bidang perubatan, apabila seseorang doktor menulis perkataan TRO (to rule out), ia bermaksud penyakit pesakit perlu diselidiki lebih lanjut untuk mendapatkan diagnosis yang betul dan tepat.

Maksudnya, Dr Osman belum lagi membuat satu diagnosis yang menafikan Saiful telah diliwat. Kenyataan ini jelas telah disalahtafsir oleh Raja Petra dan Anwar Ibrahim .

Yang menghairankan penulis ialah penerimaan orang ramai kepada bahan cerita yang ditulis oleh Raja Petra.

Nampaknya, beliau mempunyai pembaca-pembaca dan pengikut-pengikut setia yang menerima apa sahaja yang ditulis oleh Raja Petra tanpa berasa was-was. Begitu juga dengan Anwar Ibrahim.

Dan seperti yang kita ketahui hari ini, pemalsuan mengenai intipati laporan @ nota kesihatan ini disambung pula oleh Anwar Ibrahim sehinggakan ramai yang tertipu.

Di sini penulis mensyorkan kepada Saiful Bukhari supaya menyaman Hospital Pusrawi kerana telah melanggar privasi (breach of privacy) beliau sebagai pesakit.

Dan juga, penulis mensyorkan agar Hospital Pusrawi menyaman Raja Petra dan Anwar Ibrahim kerana mengeluarkan kenyataan palsu sehinggakan menjatuhkan nama baik hospital tersebut.

-- oleh Dr Novandri Hasan Basri

1 comment:

Anonymous said...

Seems a fairly reasonable assessment of this particular evidence.
Cross examination would probably go along these lines:

Q: Are you aware of the current Standard Operating Protocol for medical examination of suspected sexual offences?


Q: If your answer is affirmative had the examination you performed and your medical notes satisfied the criteria for this protocol?
Q On the basis of your own experience what percentage of anal insertions ,medical or otherwise, leave any noticeable physical signs or symptoms for a period after the insertion?
Q: Does this percentage exceed 5 percent?
Q : If your answer is yes to the previous question is this in agreement with the general experience of medical practitioners familiar with anorectal examinations?
Q Can you conclude on the basis of physical examination of the perineum and anorectal area that no anal insertion has taken place within, say, an hour of the examination?
Q Since your answers are NO to all these questions, on what evidence do you base your Statuatory Declaration that no anal penetration of any form has taken place prior to your examination?

Ini saja nak jolok sikit ( hehe):

Q: Are the conclusions of your declarations acceptable for a court in Rangoon?
Q If your answer is yes why don't you go and present it there?