Monday, February 23

RM 70 juta untuk Bukit Antarabangsa. Pembaziran Wang Rakyat !

Minggu lalu Kabinet meluluskan peruntukan sebanyak RM70 juta untuk menjalankan kerja-kerja pembaikan dan pengukuhan kawasan tanah runtuh di Bukit Antarabangsa.

Saya menerima email dari seorang rakan Peguam. Dia menyentuh isu diatas. Dia menyatakan :

" Don't get me wrong....I am happy for the residents there but where is this money coming from if not our own pocket!  Do you think we could afford to spend this much money on a blighted community that have suffered due to negligent act/s on the part of certain parties but we the rakyat has to foot the bill.  

This step is a ploy to keep the residents happy and thus not to dig too deep into the root of the problem.  Surely, there are many pressing issues that the government can spend our money on.  Not on just a small elit group but on things that affect the whole country and rakyat. "

Saya bersetuju dengan pandangan kritikal seperti ini. Rakyat semakin sedar. Rakyat mahukan ketelusan. Rakyat menolak pembaziran.

Dalam kenyataannya Menteri Kerjaraya berpendapat, tanggungjawab sebenar memulihkan kawasan tanah di kawasan ini adalah tanggungjawab pemaju atau pemilik tanah, Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) dan Kerajaan Negeri Selangor.

Kalau pendapat Menteri ini benar mengapa Kabinet sangat bermurah hati meluluskan wang yang begitu banyak untuk Bukit Antarabangsa. Satu Malaya tahu Bukit Antarabangsa adalah tempat orang kaya-kaya, upper class, upper middle class dan middle class. Orang kaya pun perlu bantuan kewangan kerajaan ?

Alasan pak Menteri adalah jika kita tunggu mereka mengeluarkan perbelanjaan untuk membaikpulih kawasan itu, ia sudah pasti akan mengambil masa yang sangat lama.

Untuk makluman pak Menteri, subject dalam isu ini adalah dalam bidang kuasa MPAJ dan kerajaan negeri. Kenapa Pusat nak berbelanja dalam perkara yang bukan bidang kuasanya ? Bukankah itu membazir wang rakyat namanya!

Menteri juga berkata, kementeriannya akan melantik kontraktor berwibawa untuk menjalankan kerja-kerja pemulihan berkenaan.

Sejak bila Pusat dah wujudkan lagi Program Kontrator Berwibawa? Rakyat tahu program ini gagal. Dizaman Anwar Ibrahim menjadi Menteri Kewangan, dia telah memberikan kerja yang bernilai ribuan juta ringgit untuk mengkayakan kroninya.

Jalan yang sebaiknya adalah open tender atau selective tender pak Menteri !

Menteri juga menyatakan kita akan menuntut balik segala perbelanjaan pembaikan itu daripada golongan berkenaan untuk memastikan mereka menanggung beban kewangan yang dibelanjakan oleh kerajaan. Ini satu pengharapan pak Menteri, yang realitinya sampai kiamat pun sangat sukar nak dilaksanakan.

Rakyat terramai beranggapan dalam keadaan ekonomi yang merudum ini, kerajaan kena belanja berhemah. Kehidupan makin susah untuk rakyat marhaen. Harga barang berlipat kali ganda mahalnya. Setiap juta yang kerajaan belanjakan akan dihitung oleh rakyat.

No comments: