Monday, April 27

PENANTI yang membazir

SPR sudah melabuhkan sauhnya di PENANTI. Tarikh pencalonan dan pengundian juga telah di sebut. 23 Mei penamaan calon dan 31 Mei hari pengundian.

Pilihanraya kecil Penanti 'terpaksa' diadakan bila ADUN nya dari PKR berhasrat nak sambung belajar. Ya, meletakkan jawatan kerana nak sambung belajar, itu alasan yang disampaikan oleh Anwar Ibrahim kepada rakyat.

Istimewanya Penanti adalah dalam masa 14 bulan, rakyat disitu telah dan akan nikmati tiga kali pilihanraya. March 2008 mereka terlibat dengan PRU 12. Ogos 2008 PRK Permatang Pauh dan Mei 2009 PRK Penanti. Jadinya kerja orang Penanti dalam masa 14 bulan ini lain tak ada kecuali pilihanraya-pilihanraya dan pilihanraya.

Buang masa dan buang wang rakyat, itulah PRK. Setentunya itu benar apatah lagi yang letak jawatan itu berbuat demikian kerana nak 'sambung belajar'. Betul kah begitu? Kalau betul, wajarkah kita letak jawatan bila nak sambung belajar.

Fairus ni graduate sarjana muda sains politik UIAM. Kalau dia nak buat sarjana sains politik, ada banyak IPTA yang tawarkan tempat. Nak buat PHD pun tak apa. Tak perlu letak jawatan bila nak sambung belajar.

Datuk Zahid Hamidi buat PHD masa dia jadi Timbalan Menteri, graduate pun dia. Datuk Kamaruddin Jaffar pun tengah buat PHD, tak letak jawatan pun dia.

Yang letak jawatan ADUN kerana nak sambung belajar adalah orang yang cuba nak perkecilkan kebijakan rakyat. Pemimpin politik perlu ingat rakyat tak bodoh macam dulu.

Kita mahu sistem demokrasi tapi parti politik apa pun kena ingat, demokrasi bukan tempatnya untuk kita memperbodohkan rakyat, membuang masa rakyat dan membazir duit rakyat.

Rakyat Penanti akan membuktikan.

2 comments:

Cucu Tok Selampit said...

Rakyat di Penanti tetap tidak pandai. Logo mata satu juga yang akan dipilih oleh mereka.

Pendekar Perak said...

Minggu lepas, saya telah berjumpa dengan beberapa rakan bloggers saya. Kami telah menbincangkan pelbagai isu dari politik hingga la ke dunia kewartawanan.

Dalam pelbagai isu yang diperbincangkan malam itu, saya tertarik dengan satu isu yang amat hebat! Saya telah diberitahu oleh rakan blogger saya (yang dah kira macam otai la dalam dunia blog ini) bahawa kebanyakan wartawan suratkhabar Cina tidak tahu berbahasa Malaysia rupanya!

Tidak kira dari mana-mana suratkhabar cina la, mereka kebanyakannya tidak reti berbahsa malaysia, saya pun amat terkejut sekali la dengan berita itu, kerana pada hemat saya sebagai seorang rakyat Malaysia dan sebagai seorang wartawan mereka seharusnya tahu berbahasa Malaysia!

Menurut sahabat blogger saya ini juga, selalunya selesai sahaja temuramah maka akan berkumpullah kesemua wartawan itu tadi dan mereka akan bertanyakan sesama sendiri tentang apa yang telah mereka dengar dan faham, kebiasaannya akan ada seorang yang dikira boleh faham sikit-sikit bahasa kebangsaan kita itu dan mereka kemudiannya akan menyalin lah kesemua temuramah tadi!

Biasanya proses sebegini akan mengambil masa dua hingga tiga jam selalunya, saya hampir pengsan bila saya dengar kisah ini, saya sangkakan selama ini semua rakyat Malaysia boleh berbahasa Malaysia! Bukankah itu bahasa rasmi negara kita?

Adalah amat menyedihkan apabila saya dapat tahu masih terdapat orang Malaysia tidak tahu berbahasa Malaysia, bagaimana kita hendak menjadi satu Malaysia sekiranya kita sebagai rakyat Malaysia tak tahu nak berkomunikasi dalam bahasa kebangsaan kita?

Jadi tidak hairanlah, tidak berapa lama dahulu wartawan dari suratkhabar Cina ini telah salah tulis mengenai penjelasan YAB TPM kita? Ada logiknya bila TPM kita telah mengatakan bahawa kesemua wartawan tersebut harus belajar Bahsa Malaysia!

Memalukan betul bila perkara ini terjadi, kenapa sebagai rakyat Malaysia, tidak kira dari keturunan apa sahaja, kita tidak tahu berbahasa kebangsaan kita? Bukankah bahsa jiwa bangsa? macamana nak jadi bangsa Malaysia kalau nak berbahasa Malaysia pun tak tahu?

Saya memang amat bersetuju sekali dengan pandangan Dato Mukhriz bahawa untuk menyatu-padukan Malaysia kita perlukan satu sekolah! Tidak ada lagi sekolah cina atau tamil lagi! Hanya satu sekolah yang akan menjadi wadah pertemuan semua bangsa dan ianya akan melahirkan "ONE MALAYSIA"

Kita kena mulakan dari sekarang! Kalau nak bersatu maka hapuskanlah perkauman, langkah pertama untuk menghapuskan perkauman adalah dengan menghapuskan sekolah 'vernacular'

HIDUP SATU MALAYSIA!