Saturday, May 9

Dun Perak-Zoo Sarkas perlu

Selesai sidang Dun Perak yang bersejarah di Ipoh beberapa hari lalu. Ada beberapa cadangan yang menarik dilontarkan oleh kawan-kawan untuk dipertimbangankan oleh kerajaan pusat atau kerajaan negeri atau kerajaan tempatan di Perak.

Antara yang paling menarik dan boleh mendatangkan pendapatan kepada majlis bandaraya Ipoh adalah untuk membina Zoo Sarkas di Ipoh, berhampiran dengan bangunan SUK.

Zoo Sarkas ada relevannya kepada semua Adun Pembangkang yang berlagak seperti monyet, kera dan siamang dalam sidang Dun yang penuh bersejarah itu.

Mereka langsung tidak mempamirkan ciri-ciri seorang wakil rakyat. Kelakuan mereka langsung tidak boleh dijadikan suri tauladan kepada rakyat Malaysia.

Adun-adun ini menjadikan sidang Dun sebagai Zoo Sarkas. Mereka tak kisah pun ada kamera yang merakam tingkah laku dan perbuatan mereka. Mereka tak kisah didewan itu ada kakitangan awam yang sedang bertugas.

Mereka tak kisah semua ketua-ketua Jabatan negeri Perak berada di dewan menjalankan tugas sebagai pemerhati persidangan. Kalau mereka kisah maka mereka tidak akan terjerit-jerit, mereka tidak akan memaki hamun, malah ada yang memaki hamun Raja dan orang Melayu.

Kalau mereka kisah maka mereka tidak akan menyinsing lengan, mereka tidak akan beradu tenaga dalam dewan, mereka tidak akan bergusti.

Sikap mereka lebih kurang atau sama dengan perangai bohjan dan bohsia. Mereka tidak ada akhlak, mereka tidak ada disiplin, mereka tidak ada moral. Perak yang ingin keamanan dan kemakmuran tidak ingin menjadikan mereka sebagai wakil kepada rakyat.

Adun-adun ini layak digelar monyet, kera dan siamang. Dan tempat mereka adalah di Zoo Sarkas yang sesuai dibina di Ipoh. Rasanya ramai rakyat nak datang tengok apa rupanya manusia yang berkelakuan seperti haiwan itu. Maka MBI juga boleh kutip hasil dari Zoo Sarkas ini.

No comments: