Sunday, December 6

Jawapan Untuk Amalina (Anak Nik Aziz)


Salam Brother Kick and semua pembaca blog,

Setelah selesai membaca tulisan Puan Nik Amalina bt. Yang Amat Berhormat Tan Guru Mursyid Haji Nik Aziz bin Nik Mat Al-Baroqoh, dapatlah saya simpulkan seperti berikut:

1. Puan Nik Amalina GAGAL memahami isu yang diperkatakan sekarang iaitu mengenai salahlaku, salah tadbir, nepotisme, kronisme yang melibatkan penjawat awam yang kebetulan melibatkan pula bapak, emak dan lakinya.

2. Dengan sebab itu Puan Nik Amalina GAGAL mengupas isu tersebut malainkan bermain rethorik melayan emosinya sahaja. Untuk menyedapkan permianannya dia mengait-ngaitkan dengan ajaran Islam. (Mace ore laing tak nngaji)

3. Puan Nik Amalina memberi pengakuan tanpa keraguan yang munasabah bahawa Yang Amat Berhormat Tuan Guru Mursyid Haji Nik Aziz bin Haji Nik Mat Al-Baroqoh telah dengan sengaja dan atas kerelaanya sendiri bersungguh-sungguh untuk mengamalkan kronisme dengan berusaha gigih melantik CEO PMBK.

….“Pelantikan suami saya ke ‘kerusi panas’ PMBK adalah daripada sokongan ayahanda tercinta. Saya bersetuju untuk suami memberi persetujuan kepada ayahanda menerima jawatan itu selepas hampir empat kali ayahanda menyuarakannya dalam tempoh setahun yang berlalu…”

…..“Siri perlantikan ke ‘kerusi panas’ ini bukan berlangsung sebulan dua, namun ia memakan masa selama setahun dua. Apabila namanya dicadangkan oleh ayahanda, ”
(tidak pula dinyatakan berapa kali solat istiqorah untuk dapatkan petunjuk tentang perlantikan itu sebagaimana budaya Islam ajarkan kalau nak buat keputusan besar)
4. Puan Nik Amalina amat jujur mengakui tanpa keraguaan yang munasabah bahawa keputusan-keputusan adalah dibuat oleh ahli keluarga mereka sahaja yang mana sepatutnya dilakukan dalam mesyuarat rasmi.
…..”Kadangkala kami berkunjung ke rumah ayahbonda. Ada masanya kami berbincang, apa saja isu yang terluah di meja makan yang kami panggil ‘persidangan meja bulat’.
Jadi orang lain tak boleh masuk campur bila nak buat keputusan kerana:
……”Pada saat itu, saya pasti kelayakan dan kewibawaan suami saya adalah menjadi titik penentu ayahanda memilih dia untuk menerajui takhta PMBK.”
5. Puan Nik Amalina juga mendedahkan betapa lakinya hanya dengar, taat dan patuh (samiqna wa ataqna) kepada Yang Amat Berhormat Tuan Guru Mursyid Haji Nik Aziz bin Nik Mat Al-Baroqah sahaja, bukan kepada Allah.
….”Tahniah kepada suami saya yang sentiasa taat dan patuh kepada setiap butir bicara ayahanda…”
(Sebab itu syaitan berjaya menghasut supaya perlantikan CEO itu berjaya akhirnya walaupun memakan masa dua tahun dengan empat kali cadangan dan (desakan) diajukan.
6. Puan Nik Amalina juga telah bersumpah bahawa beliau tidak akan menerima apa-apa pandangan lagi kerana begitu yaqeen bahawa “kepercayaannya” adalah benar dan tak boleh disangkal lagi oleh sesiapapun. Beliau telah mengunci kepercayaannya dan percaya itulah sikap Islam anutannya yang dibimbing oleh ayahbonda.
…..”Saya mungkin tidak terlepas dari sebarang kutukan, tapi saya sudah bersedia demi sebuah kebenaran yang perlu dinyatakan. Demi untuk kami sekeluarga. Ini adalah jihad saya. Saya punya kuasa jemari untuk meluahkannya”
Jadi kesimpulan akhirnya saya tidak nampak langsung hujah Puan Amalina yang dapat kita kaitkan dengan peranan keluarga ustaz ni untuk agama, bangsa dan tanahair. Semata-mata berkisar peada kepentingan keluarga sahaja.
Pun begitu, Puan Amalina perlulah bersikap sedemikian. Macam Wan Azizah dengan Nuar Brahimnya

oleh - proharakah (22:59:21) :


I have this to say to Madam Nik Amalina @ the supportive wife of Ex CEO of MB Incorporated, Mr Abdul Ariff Fahmi. car number AAF26, Toyota Harrier.
If you can’t solve, do not complicate
If you can’t contribute, do not participate
If you can’t soothe, do not irritate
If you can’t compliment, do not berate
If you can’t give, do not take, andif you can’t love, do not hate
If you can’t do any of the above, better play dead

oleh - whatever (13:28:26) :

No comments: