Tuesday, March 9

Jaman Edan di Selangor

Dua tahun kita berada di zaman kegelapan di Negeri Selangor. Zaman gila seperti yang disebut pujangga Ronggowarsito dalam syairnya Jaman Edan:

Hidup di zaman edan
gelap jiwa bingung pikiran
turut edan hati tak tahan
jika tak turut
batin merana dan penasaran
tertindas dan kelaparan
tapi janji Tuhan sudah pasti
seuntung apa pun orang yang lupa daratan
lebih selamat orang yang menjaga kesadaran.

Kerajaan Khalid bangga dengan agenda ceramah setiap hari. Tak buat kerja lain ke. Semua EXCO semua wakil rakyat akan berceramah setiap malam. Zaman edan dapat di rasakan hari ini apabila rakyat dihidangkan dengan ceramah fitnah dan pembohongan sehingga kekeliruan dan kepalsuan menjadi kebiasaan. Khabar angin, provokasi, cerita palsu untuk membangkitkan rasa benci terhadap kebenaran. Masyarakat sukar untuk membezakan antara kebenaran dan kepalsuan, antara kebaikan dan kemungkaran.

Akhirnya, yang benar menjadi palsu, yang palsu menjadi benar. Yang makruf menjadi mungkar, yang mungkar menjadi makruf. Yang adil menjadi zalim, yang zalim menjadi adil. Yang hak menjadi batil, yang batil menjadi hak.

Ini adalah hasil kerja mereka yang melakukan kerosakan atas nama kebebasan, kesaksamaan, keadilan, keterbukaan, globalisasi dan juga atas nama agama Islam. Teori machiavelli matlamat menghalalkan cara menjadi ikutan, walau pun taruhannya sebuah bangsa, sebuah agama atau sebuah negara demi untuk mendapatkan kuasa.

Golongan ini membuat bencana dan kerosakan, menjadi angkuh dan sombong ketika Tuhan menguji mereka dengan sedikit kuasa. Lalu mereka berarak di jalan-jalan raya menunjuk jaguh kuasa, mereka sembah durhaka kepada raja melayu, mereka menentang suara majoriti, mereka memperjuang suara minoriti, mereka mengherdik kehakiman, mereka memaki hamun polis, mereka menyindir angkatan tentera, mereka menyanggah Suruhanjaya Pilihan Raya dan SPRM, mereka menghentam kakitangan awam, mereka mempermainkan institusi Islam.

Terlalu banyak politiking, sandiwara, hypocracy dan double standard kerajaan negeri.

KINI ADALAH ZAMAN KEBINGUNGAN, ZAMAN KEGELAPAN, ZAMAN KEGILAAN, ZAMAN KEMAKSIATAN DI NEGERI SELANGOR.

1 comment:

Anonymous said...

Dulu masa jadi pembangkang ceramah saja kerjanya. Takkan dah jadi kerajaan asyik dok berceramah lagi? Abis tu kerja sebagai kerajaan sapa yg buat. Padan le tak maju. Yang maju semuanya tinggalan kerajaan terdahulu. So lebih baik dia org serah kerajaan dan jadi pembangkang yg dah sebati dgn jiwa dia orang.