Monday, May 24

Cek Tendang Kerajaan Bangkrap Selangor

Selangor hebat. Sekarang ditadbir oleh seorang bekas korporat. Kehebatannya berjanji dalam sidang Dun 2009 bahawa pendapatan pasir akan meningkat kepada rm150 juta setahun. Walhal dia cuma dapat kumpul rm4.6 juta sahaja. Sekarang ia sudah jadi skandal pasir.

Juga Selangor hebat kerana Khalid telah melantik seorang Punaisihat ekonomi kerajaan negeri. Dia hebat kerana punai nya sangat sihat. Hingga depan belakang sama sahaja dibalunnya. Anak muda lelaki sudah menjadi selera utamanya. Passwordnya mudah - "mokhtar".

Baru-baru ini kami mendapat aduan dari 3 orang pembaca yang sekarang sedang tenat berniaga. Mereka rakyat kecil yang berniaga kecil. Mereka sangat bergantung harap kepada kerajaan negeri untuk berniaga. Mereka berpengalaman lebih 10 tahun dalam perniagaan kecil-kecilan dengan kerajaan khususnya kerajaan negeri selangor.

Pengadu pertama baru menerima cek dari Jabatan Pengairan dan Saliran Selangor. Dia gembira kerana setelah menunggu 3 bulan akhirnya kerja-kerja nya dengan JPS mendapat bayaran. Tak lah banyak. Cuma rm20,000 sahaja.

Namun beliau hairan setelah cek itu di "bank in", beliau menerima panggilan dari bank yang menyatakan cek itu tidak dapat di luluskan kerana "fund" tidak mencukupi dalam akaun tersebut. Terperanjat beruk lah pengadu. Mana mungkin cek dari kerajaan negeri selangor itu bertaraf cek tendang. Tapi inilah realitinya.

Pengadu yang kedua beritahu kami, syarikatnya mendapat kerja-kerja naik taraf sekolah rendah agama. Kerja-kerja itu diberikan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada bulan November 2009. Maka setelah sebulan kerja-kerja tersebut pun siap lah.

Bila dah siap, terus hantar claim pada bulan Jan 2010. Malangnya sampai sekarang sudah hampir 6 bulan, bayang pembayaran langsung tak nampak. Tanya kat juruteknik, dia bagi pulak bermacam-macam alasan. Mampus lah kontraktor melayu macam ini. 1 tahun baru nak dapat bayaran. Berjuta-juta ringgit Khalid berikan peruntukan-peruntukan untuk program politik mesra rakyat, tapi kepada kontraktor dia tak buat pembayaran.

Aduan yang ketiga datang dari syarikat yang mendapat kerja-kerja angkut sampah di selangor. Mereka lagi mengeluh. Payment lambat sangat. Ada yang sudah 1 tahun menunggu pembayaran.

Dari kes cek tendang hingga ke kes lambat sangat pembayaran menunjukkan Regim Khalid bukan lah sebuah kerajaan yang " good pay master ". Rakyat hairan kenapa berbeza sangat pentadbiran yang ini kalau nak banding dengan kerajaan yang lepas. Tidak berbaloi nak buat business dengan kerajaan negeri Selangor sekarang. Tak boleh dipercayai, cek pun sudah jadi cek tendang.

Sementara Exco Regim Khalid terus bergaya dengan peruntukan Exco dan wakil rakyat serta kereta Camry baru, rakyat terus ditekan kehidupannya. Nak cari sesuap nasi pun sudah susah di Selangor sekarang.

Selangor menuju kegelapan, Selangor menuju kebangkrapan sekarang.

4 comments:

Wake UP! said...

Elok benarlah tu. BN buat untung untuk kerajaan Selangor, PR habiskan dan tinggalkan taik.

Lepas ni yang perlu mencuci taik yang ditinggalkan oleh PR ialah BN juga.

Rakyat Selangor khususnya orang Melayu memang bodoh kerana mengundi PR sehingga mereka dapat menguasai Selangor.

Members of Illuminati.

Anonymous said...

Puak puak tu dah tahu dah mereka tak bolih menang PRU13 sebab tu apa yg ada mereka sapu yg tinggal habok habok pasir je tapi yg hairan nya kenapa rakyat selangor tak bolih lihat atau dah buta sampai kerajaan selangor tak berupaya nak bela rakyat janji janji PRU lepas satu pun belum tunai lagi itu pun dok kata PRosak tu bagus lagi bagus kena kat depa.

Anonymous said...

Kita syorkan kepada yang terkena.. lebih baik buat laporan terus ke pihak berkuasa.... biar rakyat semua tahu.. betapa teruknya... Selangor.... Amalan Takbir Urus yang baik.. sudah.. hancur... nak bercakap about CAT konon.... peeerrahhh!!!!! Kembalikan Selangor kepada yang boleh memerintah.. utk masa depan Negara.......

tamingsari said...

Sepatutnya bila ahli koporat jadi MB Selangor bertambah maju.Ini tidak.Semakin Parah. Inilah rupa pemerintah yg pandai berjanji sewaktu kempen pilihan raya. Pakatan Rakyat tidak punya kemahiran untuk mentadbir negeri inikan pula sebuah negara.

CEK TENDANG LAMBANG PENASIHAT RM.1/= ANWAR IBRAHIM.