Friday, August 13

Exco Gampang Dap

Sejak bila bahasa cina menjadi bahasa rasmi di Selangor ? Tetapi itu lah buktinya bila kita melihat kepala surat teresa kok.

Teresa ni bukan ketua kampung baru jkkn atau pengerusi persatuan belia. Dia juga bukan presiden ngo. Tapi dia Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor. Jawatan ini jawatan formal kerajaan negeri yang sangat penting selepas MB. Dan dia EXCO kanan, bukan EXCO kiri macam halimah atau EXCO belakang macam rodziah.

Memang dia bangsat sebab mempermainkan bahasa melayu. Kita telah merdeka lebih 50 tahun. Bahasa Melayu adalah bahasa rasmi negara ini seperti yang disebut dalam perkara 152 Perlembagaan Persekutuan. Apa dia ingat Selangor ini Beijing ? Kalau di Beijing memang dia kena guna bahasa cina tapi ini Malaysia yang nama lamanya Malaya yang nama lamanya Tanah Melayu. Selangor adalah salah sebuah negeri dalam Tanah Melayu @ Malaysia. Kalau dia tak suka ini Tanah Melayu, dia boleh balik Beijing.

Selangor ada Raja. Nama Raja kita Sultan. Raja kita orang Islam yang bercakap bahasa melayu dan mengamalkan adat dan budaya Melayu. Bayangkan betapa murkanya Tuanku bila melihat ada ahli EXCO yang binggai macam teresa yang menghumbankan bahasa melayu ke tong sampah dan menjadikan tulisan cina sebagai kepala surat rasmi dia berurusan dengan Sultan, jabatan kerajaan dan rakyat di Negeri Selangor.

Sebagai anak-anak jati Selangor, sahabat warisan amat dukacita apabila bahasa Melayu menjadi bahasa tong sampah teresa kok. Diberikan betis dia hendak peha, diberikan peha dia hendak permata yang di celah. Rakyat Selangor tidak memerlukan pemimpin politik yang ingin memecah belahkan perpaduan orang Melayu, Cina dan India yang telah lama terjalin.

9 comments:

Gerakan Timur said...

MAJULAH BAHASA CINA UNTUK SELANGOR!!! TERIMA KASIH bAHLUL PAS DAN PKR!!! ANDA TELAH MEMARTABATKAN BAHASA MELAYU KE TEMPAT YANG LEBIH MULIA!!!

nizam_9090 said...

dengan keadaan yang begitu, apakah tindakan mereka yang di gelar pejuang politik....diam saja? biar saja? kenalah bertindak....

Gelombang Wangsa Maju said...

Salam Perjuangan,

TAHNIAH, kerana perjuangan kita dalam menegakkan kebenaran mengenai kepincangan Pakatan Pembangkang pimpinan Anwar Al Juburi mendapat maklum balas positif dari kalangan pengunjung. Kami juga begitu teruja membaca artikel2 yang disampaikan di dalam blog anda.

Untuk pengetahuan saudara, blog kami yang dahulunya diberi nama UNIT MEDIA WANGSA MAJU telah dibubarkan dan kini telah melakukan beberapa penjenamaan semula. Kami telah membuat keputusan untuk menukar blog kami kepada GELOMBANG WANGSA MAJU.

Nama GELOMBANG WANGSA MAJU ditubuhkan atas permintaan beberapa pengunjung setia yang mahu blog kami dikekalkan di samping semangat perjuangan kami untuk meneruskan agenda menidakkan Anwar Al Juburi serta barisan keparat beliau.

GELOMBANG WANGSA MAJU akan menjadi lebih kritis dan terus mengkritik pihak pembangkang secara konsisten. Pihak pemerintah juga tidak akan terkecuali dari kritikan dan teguran blog ini. Tidak ada satu pun parti politik yang akan terlepas pandang.

Wadah perjuangan blog ini akan menjadi lebih universal dan bebas sekalipun masih tertumpu kepada usaha menyampaikan mesej pada isu isu nasional dan khususnya isu isu tempatan berkisar Parlimen Wangsa Maju.

KAMI juga TIDAK LAGI TERIKAT DALAM MANA2 PARTI POLITIK sebaliknya bebas menumpukkan isu2 yang dirasakan wajar ditegur dan dikritik.

Oleh itu, Kami berharap agar anda dapat MENUKAR NAMA BLOG KAMI DARI UNIT MEDIA WANGSA MAJU kepada GELOMBANG WANGSA MAJU di dalam list blog anda agar tidak berlaku sebarang kekeliruan dari pihak anda mahupun sahabat2 kita yang lain..


SEKIAN,

UMNO Didahulukan...
BN Diutamakan...

udanggalah said...

Iblis dan Syaitan boleh menyerupai pelbagai cara termasuk melalui DAP..

Anonymous said...

Salam.
Dicadangkan setiap murid tahun lima atau enam wajib lulus ujian lisan Bahasa Melayu sebelum layak membuat kad pengenalan.Ini juga seharusnya merupakan syarat utama untuk mendapat kelayakan warganegara Malaysia.Harap cadangan ini dapat dipertimbangkan.

Anak Kampung said...

nizam, syabas. kalau ada cadangan sms kami. terima kasih.

Anak Kampung said...

Gerakan Timur, ya. bila mereka dapat kerajaan persekutuan mereka akan pinda perlembagaan persekutuan dan negeri 360 darjah.

Anonymous said...

ala, apalah salah dia guna bahasa cina? kan negara ni cina yang punya....? Pas dan PKR sujud kat DAP.. MCA dan Gerakan pulak mainkan buntut UMNO... biarlah Cina betina tu pakai bahasa cina. Masa dia tuduh orng cina kena ketuk ketampi bolel dalam jel dan akhirnya yang kena tu orng melayu, tak sapa pun bising...tak sapapun desak dia mintak maaf kat bangsa melayu... sebaliknya menteri melayu bekerjar ke china minta maaf dari negara china.... malaysia kan BOLEH semuanya... org UMNO rasuah, satu Malaya dia org bngkit minta keadilan.. bila DAP rasuah hal pasir dan projek sampai bunuh diri kat pejabat BPR, cuma kena tindakan AMARAN AJE....hari ini aku nak bagi slogan DAP/PR BOLEH dan UMNO/BN tak ada telor...

Anonymous said...

Allah telah memberi wahyu kpd Nabi Yusa' bin Nun AS, " Aku hancurkan kaum mu 40,000 yg baik & 60,000 yg jahat." Nabi Yusa' berkata, Ya Tuhanku, yg jahat/kafir telah aku maklumi tetapi kenapa yg baik kau hancurkan?. Allah berkata. "Kerana mereka tidak marah diatas kemurkaan-Ku. MALAH MEREKA MAKAN & MINUM BERSAMA."
(marilah umat islam berpadu..buat apa join DAP)