Wednesday, August 18

Kuota melayu vs kerakyatan cina

Chua Soi Lek (CSL) membawa idea yang tepat bila diangkat menjadi presiden MCA. Idea itu adalah mengangkat Mca menjadi parti rasist seperti Dap. Pendekatan rasistlah yang menjadikan Dap sebuah parti yang didakap mesra oleh masyarakat cina.

CSL memilih untuk meletakkan anaknya menjadi timbalan menteri walaupun secara jujurnya presiden Mca berhak keatas kerusi menteri penuh. Taktik CSL ternyata berhasil. Kiri kanan dia 'makan'.

Menjadi bukan menteri telah membuka jalan yang lebih luas untuk CSL untuk menjadi jaguh orang cina untuk bersaing dengan Kit Siang. Formula mereka berdua mudah - jadikan perjuangan parti sebagai perjuangan racist.

Siapa kata perjuangan rasist irrelevant dinegara ini ? Rasist lah ikutan Dap dan kini Mca mengekor dekat pendekatan ini. Dap berjaya menyelami rasist dan mereka didokong orang cina, itu yang cuba diimport oleh CSL ke Mca.

Warisan2057 sokong kouta 30% melayu dalam segala bidang dihapuskan. Anak muda melayu sekarang pun dah lihat kouta ini irrelevant. Biar orang melayu bersaing dipentas terbuka. Biar orang melayu pertikai kerakyatan orang bukan melayu. Nak terbuka kan.

Jadi bila sudah terbuka kita boleh bincang segala-galanya. Dari penghapusan kuota 30% untuk orang melayu ke penghapusan kerakyatan untuk orang cina. Salah ke ? Tak salah. Ini malaysia yang lebih terbuka untuk orang melayu, cina dan india.

Biarlah segalanya yang dibincangkan oleh bapa kemerdekaan kita seperti Tunku Abd Rahman, Tun Tan Cheng Lock dan Tun Vt Sambatahan dibincangkan secara terbuka oleh generasi muda hari ini, itu yang di 'hint' oleh orang macam CSL.

CSL harus adil mendefinasi terbuka, bukan sekadar tahu membuka seluar orang melayu sahaja. Seluar orang cina juga wajib dibuka.

CSL sudah buka gelanggang. Rentak silat Tan Sri Muhyiddin Yasin kini sedia di mainkan oleh generasi muda. Ayuh melayu kita bangun.

4 comments:

myMan said...

melayu dan bumiputera tidak perlu lagi bersikap apologetic... dan UMNO sangat perlu secara terang-terangan bersuara sealiran dengan PERKASA.. sama seperti MCA tidak takut senada dengan DAP!!

zaquan said...

Soi Lek cuba membersihkan dirinya dan berusaha mendapat sokongan padu dari orang Cina atas imejnya yang tercemar hasil skandai video lucahnya dengan cuba MENGUNGKIT isu hak keistimewaan orang Melayu!!
Orang Melayu dan rakyat Malaysia yang waras termasuklah orang PAS yang berfikiran rasional perlu sekali memahami dan sedar dengan tektik orang seperti ini, yang begitu ramai sejak akhir-akhir ini....Ambil kesempatan atas perpecahan Melayu? Orang Melayu/Bumiputra bersatulah mulai sekarang mempertahankan hak anda di tanah air anda sendiri!

MymassaVoice said...

sape dh tgk video CSL tuh? yg pastinya CSL dh boring dgn nyonya yg dia bedal tu. yela kena ada bantuan visual pulak nak kasi 'naik'...hehehehe

Anonymous said...

bangsa bedebah ni apa je BOLEH. CSL main bini orang BOLEH. Esok lusa bini dia main laki orang.. semuanya BOLEH. Bangsa bedebah ni apa aje BOLEH.... mana ada berita sumbang muhrim dalam masyarakat dia org sebab perkara tu BOLEH. Masalahnya, kenapa Melayu tak sedar? Kenapa org Islam tak sedar yang bangsa ni Bangsat! CSL dah jadi pelaon porno, ramau yangd ah lihat tapi masih jadi ketua parti. dalam BN pulak tu... hisssyyyyy najislah BN ni sekarang... NAJIS!