Thursday, October 28

Batu Sapi : Ansari - jejaka Abim terakhir

Abim bukan satu nama baru dalam dunia NGO dinegara ini. Sanusi junid, ust Razali Nawawi adalah mereka yang bertanggungjawab menubuhkan wadah itu pada tahun 70 an.

Abim kemudian nya "dihijack" oleh anwar untuk kepentingan politik peribadinya. Perancangan anwar adalah dia kena rapat dengan institusi Islam untuk berteduh dibawahnya. Institusi seperti ini boleh melitupi dirinya dari pelbagai andaian akhlak buruk.

Anwar berjaya pada awalnya. Dia berjaya menjadikan Abim sebagai BONEKA ngo nya. Anwar berjaya memakai baju Abim untuk dikenali ramai. Anwar masuk ISA yang waktu itu dia adalah presiden Abim.

Yang paling mengecewakan pimpinan Abim adalah bila Anwar masuk Umno. Dia temberang banyak orang Abim waktu itu. Bila Anwar sudah kuat dalam Umno, Abim dia tinggalkan langsung. Dengan Umno, Anwar hampir berjaya mengejar destinasi politiknya iaitu KUASA.

Kerana kuasa, anwar mula rapat dan semakin rapat dengan 3 TA. Iaitu, tahTA, harTA dan waniTA (nafsu). Anwar berjaya membina kroni nya untuk menguasai harta.

Namun anwar terperangkap dicelah kelakang waniTA (nafsu). Bukan sekadar wanita, yang jambu pun sudah jadi minat nya. Akhirnya anwar terperangkap dalam nafsu shahwat sendiri.

Kini dalam politik, anwar telah dipinggirkan oleh sahabat-sahabat Abim. Mereka jadi konfuse dengan pelbagai karenah akhlak anwar yang sudah sangat menjolok mata. Sudah terang lagi bersuluh.

Mereka mahu anwar bersihkan dahulu dirinya dari kata nista yang semakin jelas kebenaran nya. Tidak mungkin ia boleh ditutup dengan kulit gajah lagi.

Mereka juga sangat kecewa tindakan anwar yang tidak memberikan peluang kepada mustafa kamil naik sebagai timbalan presiden. Mustafa adalah kuda harapan abim dalam pkr. Nasib mustafa dalam pkr sekarang bagai telor dihujung tanduk, akibat mainan budak anwar sendiri, azmin ali.

Untuk memujuk Abim, anwar telah menjadikan Ansari Abdullah sebagai calon Pkr di Batu Sapi. Ansari adalah brothers Abim Sabah yang paling komited dan taat dengan perjuangan anwar. Anwar ketepikan Ahmad Thamrin ketua perhubungan pkr sabah yang sudah bersiap sedia untuk jadi calon.

Ansari kini jadi taruhan anwar sebagai lelaki Abim terakhir dinegeri bawah bayu, Sabah. Kalau ansari menang dia bakal jadi ikon baru untuk anwar rapat kembali dengan pimpinan Abim.

Kalau kalah, ia sekadar menjadi pelengkap sayonara abim dalam dunia politik pkr yang akan hilang tanpa nisan. Maka akan gelak besar dan bergentayangan lah brothers jim.

No comments: