Monday, October 4

Ku Li akan menang tanpa bertanding di Galas

Pas mempunyai banyak pilihan di Galas. Pas boleh mencapai kemenangan jangka pendek dan jangka panjang dari percaturan PRK pada kali ini.

Yang pening kepala adalah Umno Kelantan. Semua orang tahu, ketua bahagian Gua Musang memang sudah lama melancarkan perang dingin terhadap Tok Pa.

Sukar sebenarnya hendak membaca politik Ku Li. Dia orang lama parti. Dia pernah masuk dan keluar Umno dan masuk umno semula. Ku Li memang antara pemimpin umno yang paling licik.

Ku Li pernah menjadi musuh nombor satu Nik Aziz sejak zaman Mohamad Yaakob jadi menteri besar kelantan lagi. Tetapi yang namanya politik memang tidak ada musuh dan kawan yang kekal. Hari ini musuh, mungkin esok lusa kawan, begitu lah sebaliknya.

Itu sebabnya bila ada puak dalam Pas yang menyokong Ku Li sebagai calon Galas, ia tidak memeranjatkan. Ini adalah perancangan yang sangat teliti. Tentu ada MASTERMIND nya.

Galas tidak memberikan apa-apa makna dalam pentadbiran kerajaan Nik Aziz yang menguasai majoriti selesa di DUN. Tetapi taktik jurus silat tentunya memberikan kemenangan yang bermakna untuk Pas yang semakin kehilangan kepercayaan orang melayu sekarang.

Menjamin Ku Li menang tanpa bertanding adalah antara keputusan sukar tetapi terbaik dalam keadaan Ku Li semakin rapat dengan Nik Aziz sekarang.

Pas lebih berminat untuk menang isu royalti minyak di mahkamah dari kemenangan di Galas yang tidak bermakna. Ku Li adalah kunci kejayaan Pas untuk royalti minyak. Pas menang royalti minyak maknanya Pas akan terus bertahan 5 penggal lagi di Kelantan. Itu lah matlamat jangka panjang Pas.

No comments: