Wednesday, March 9

soalan untuk mahkamah - hakim belajar jurisprudence dimana ?

kalau bukan anwar punya air mani, so siapa punya? ya lelaki Y. lelaki Y itu siapa ?

mahkamah tinggi kuala lumpur nampaknya buntu dalam pencarian mereka mengenai identiti lelaki Y. mahkamah juga konfuse.

konfuse sebab mahkamah terlalu mengambail berat kebajikan orang yang kena tuduh, sedangkan mahkamah mengenepikan manusia yang telah di rogol dan di liwat itu.

kesiannya mangsa rogol dan mangsa liwat di negara ini kerana nasib mereka tidak penting untuk mahkamah. yang lebih penting untuk mahkamah adalah memastikan orang yang kena tuduh itu terbela.

hakim belajar jurisprudence (falsafah undang-undang) dimana ?

ini adalah teori baru dalam jurisprudence. teori kalau nak ambil bukti pastikan OKT consent, kalau dia tak benarkan maka bukti itu tidak sah. maknanya nasib OKT lebih penting dan lebih utama dari mangsa rogol dan liwat.

jikalau teori ini terlaksana dalam sistem perundangan dinegara ini maka bergentayangan lah perogol dan peliwat dinegara ini. mereka akan berhorey gembira ! tentunya mereka tidak akan bersetuju sebarang bukti diperolehi dari diri mereka.

3 comments:

Anonymous said...

tak apa lah...lain hari jika kita nampak atau ada sedara kita kena rogol...tak payah repot atau tangkap....buang masa jer...
ada peluang kerat 7 dan kambus.
kalu ditangkap jangan menyerah...lawan...
tangkapan tu tak sah...kita gerenti dibebaskan..
kemungkinan besar ramai la yang kena bunuh kat malaysia ni...
yang membunuh tak salah...mangsa pembunuhan bersalah kerana membiarkan dirinya dibunuh...


dunia...dunia.....bila kah ALLAH nak turunkan bala keatas kita semua....
tak sanggup melihat kemungkaran yang berleluasa...
yang kaya senang2 menggunakan undang2 untuk mempertahankan diri..
kita yang miskin ni...baru masuk balai nak buat repot dah kena tengking..
pencuri motor sedap tidor kat rumah...yang hilang motor duduk dalam balai satu malam.
hinanya jadi orang tanpa harta.

jika benar 2012 ni dunia akan kiamat...elok sangat lah...

Anonymous said...

begitulah akibatnya jika PENGAMAL UNDENG UNDENG terlibat dgn kepentingan politik kepartian..keputusan diambil mesti mengambil kira kepentingan puak atau kumpulan2 tertentu...falsafah keadilan sejagat sudah tidak terpakai..kpd peguam2 yg beragama islam anda mesti tahu balasan kpd anda nanti jika keputusan yg anda berikan tidak adil..

Anonymous said...

Penghakiman Kuman, mangsa terus terinaya. ke mahkamah syariah bila kena rogol menuntut saksi melihat sendiri perogol sedang merogol, ke mahkamah awam tertuduh dicarikan serba alasan untuk menimbulkan keraguan fakta.

kerja petugas dan pengkuatkuasa terus membuang masa dan sia-sia di-sebabkan penghakiman kuman, akan datang mangsa tak mau dihakimi dimahkamah dan mahkamah menjadi panggung kosong sahaja.

hakim kerjaya mulia, tanggapan buruk akan menghantui mangsa bila mangsa hendakan keadilan daripada mahkamah satu hari nanti.