Wednesday, August 6

Lapor politik wang ke BPR : Bukti UMNO serius REFORM parti

Oleh mStar
Rabu, 6 Ogos 2008

Ketika dihubungi mStar Online, Tengku Adnan mengakui menerima banyak laporan mengenai pergaduhan dan politik wang yang berlaku sekitar pemilihan peringkat cawangan di seluruh negara.

Bagaimanapun, beliau enggan memberitahu jumlah laporan yang diterima setakat ini.

“Banyak.. saya tak boleh nak beritahu anda,” katanya.

Umno yang mengadakan mesyuarat tahunan peringkat cawangan sejak dua minggu lalu dicemari dengan siri pergaduhan dan gejala politik wang di seluruh negara ketika pengurusan parti berusaha untuk mengawal budaya kurang sihat daripada berleluasa.

Berikutan itu, Ibu Pejabat Umno telah menubuhkan sebuah sekretariat untuk memantau mesyuarat cawangan dan bahagian di seluruh negara bagi memastikan gejala itu tidak berlarutan.

Mengulas perkara itu, Tengku Adnan berkata, sekretariat tersebut mengadakan mesyuarat setiap hari bagi memantau gejala politik wang di seluruh cawangan dan laporan yang diterima dirujuk sama ada kepada Lembaga Disiplin Umno atau Badan Pencegah Rasuah (BPR).

“Kita mengadakan mesyuarat setiap hari dari pagi hingga petang.

Beliau berkata, sekretariat tersebut yang diwujudkan di peringkat pusat mempunyai anggota yang agak ramai.

“Kita mempunyai pegawai yang mengendalikan setiap negeri, setiausaha kerja dan kita turut mempunyai peguam yang akan memberi nasihat berhubung hal-hal perundangan,” katanya.

Katanya, sekretariat untuk memantau politik wang juga wujud di setiap negeri tetapi semua aduan dan laporan tetap dirujuk kepada sekretariat pusat bagi mengelakkan unsur berat sebelah.

No comments: