Tuesday, April 14

Lagu 3 kupang - MECD OH MECD

Kejayaan British yang memerintah Tanah Melayu beratus tahun adalah memecah belahkan penduduk negara ini dalam sistem pecah dan perintah. Melayu diminta hanya bertani, cina berlombong dan berniaga, manakala india bekerja diladang getah.

Nabi Muhammad sendiri mengajar kita, sembilan per sepuloh rezeki itu datangnya dari perniagaan. Baginda sendiri pernah bekerja dengan multi millionaire Siti Khadijah yang memiliki multi nasional 'company' yang menjalankan perniagaan didalam dan luar negara.

Dengan berniaga juga lah orang cina menguasai ekonomi di Asia Tenggara. Thaksin adalah millionaire Thailand keturunan cina, Lee Kuan Yew adalah penaung gerakan cina luar negara. Aburizal Bakrie orang terkaya di Indonesia dan Asia Tenggara juga bangsa cina. Robert Kuok orang terkaya di Malaysia dan kedua terkaya di Asia Tenggara juga cina.

Di Malaysia orang terkaya no 1 adalah cina, no 2 India, no 3-8 cina, no 9 melayu dan no 10 juga cina. Dari RM 1, jumlah wang yang dimiliki oleh orang cina adalah 70 sen, India 22 sen dan Melayu cuma 8 sen.

Ini adalah angka-angka 2008 dari makalah Forbes. Adakah Forbes tipu kita dengan angka ini? Atau mungkin kita tipu diri kita sendiri. Atau mungkin pemimpin kita yang cuba nak tipu rakyat marhaen macam kita?

Kenapa MECD dimansuhkan? MECD sebenarnya MEMBANTU atau MEMBANTUT peniagaan Melayu? Kenapa orang Melayu yang memberikan kemenangan kepada BN dalam PRU 12 dihukum sedemikian rupa?

Kenapa orang cina yang tidak memberikan undi kepada BN dalam PRU 12 dan 5 PRK masih ditatang dengan minyak yang penuh? Kenapa kera dihutan pemimpin kita susukan, anak di rumah mati tak makan.

Adakah ini strategi? Saya harap ini bukan strategi yang membawa rebah Umno dan BN dalam PRU 13 !!!

6 comments:

uop said...

Inilah perasaan yang lama di pendam oleh orang melayu. SYABAS kerana meluahkannya secara ringkas tetapi padat didalam blog.

Yusoff Zaky Omar said...

Orang Cina banyak menyumbang dalam pembangunan ekonomi. Banyak yang kena belajar dari orang Cina.

Anonymous said...

usah la beria2 memceritakan benda yg belum pasti lg..insyallah kementerian 2 akan berada ddlm rancangan kerajaan..cuma ianya akan lebih telus diterima kepada org melayu..sbnarnya x perlu la kita kecoh ttg perkara ni..perkara2 yg melibatkan kepentingan org melayu xperlu dihebahkan2..dlm diam kita mengisi..supaya tiada rasa tekanan kepada bangsa lain..umpama pembelian senjata negara, bkn semua pembelian senjata perlu dihebahkn pada umum..kita tunggu dan lihat la dulu

hk said...

Sdr Anony

Betoi ka boleh dok diam? Itu sebabnya banyak skandal dalam pembelian senjata, sebab tak transparent.

Macam sdr Anony yang tak transparent. Apa takut ka guna nama !!

MELAYU BIJAK said...

KITA MEMANG PATUT ELAJAR DARI CINA TAPI BUKAN MENYERAH NEGARA KAT MEREKA DEMI NAK BELAJAR KAN?

FIKIRLAH WAHAI YANG SUKA LUPA!

Anonymous said...

salam.tahniah warisan2057.hoi!melayu..apa tunggu lagi..bangunlah wahai sebangsa dan seagamaku..MECD dimansuhkan pun kita masih senyum dan apatah lagi yang masih ketawa..kaum lain dah sapu separuh harta bumi kita dan ada yang simpan keuntungan kat negara china atau singapura.
wahai saudara yusof...
kalau kau nak belajar niaga kau belajar dengan nabi saw dan siti khadijah..bukan kaum cina yang kerjanya setiap hari MENIPU.kau pun nak ikut menipu.
wahai khalifah umno...
aku adalah penyokong kuat UMNO,sekiranya tak ditubuhkan semula maka jangan harap undi ini.
wahai khalifah umno...
apakah kamu mahu menjadi PENDERHAKA pada bangsa?

anak g.a.p.