Sunday, November 1

Nizar Edan : EGM Pkr ? Part 2

Antara kecenderungan Pkr adalah untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang lebih demokratik. Rakyat konfuse adakah negara ini tak cukup demokrasinya ?

Pun begitu Pkr cakap tak serupa bikin. Pkr adalah parti yang tidak mengikut amalan demokrasi. Lihat sahaja kepimpinannya. Ia mirip parti anak beranak dan parti suku sakat penasihat parti.

Bapak, emak, anak semuanya dalam kepimpinan utama parti. Tak cukup itu suku sakat turut terlibat. Ini namanya kronisme.

Akhirnya Pkr sebenarnya parti milik penasihat parti yang punya agenda tersendiri iaitu mahu menjadi perdana menteri. Ia sebenarnya tidak membawa agenda UMAT.

Perlembagaan parti dipinda untuk melegitimasikan penasihat parti. Kini penasihat parti bergelar ketua umum. Sebuah jawatan lantikan sendiri atau isteri lantik suami. Ketua umum tidak tidak pilih oleh perwakilan.

Ketua umum lebih 'powerfull' dari presiden parti. Cakap ketua umum jadi polisi parti. Pada bila-bila masa keputusan Majlis Pimpinan Tertinggi boleh di 'overrule' oleh ketua umum. Adakah ini demokrasi namanya?

Kes Zaid Ibrahim adalah contoh terbaik bagaimana amalan kronisme berlaku dalam Pkr. Ketua umum lebih cenderung dan terang-terangan minta Zaid tidak hadir satu majlis hari Raya di Sabah semata-mata mahu menjaga hati suku sakat nya.

Ini adalah kepimpinan authoritarian. Ia mirip polit bureau, sebuah jabatan kepimpinan dalam parti komunis, dimana keputusan parti ditentukan oleh anak beranak atau di putuskan di 'atas katil'.

Tapi dalam kes Pkr kita tak tahu 'atas katil' atau 'bawah katil' bilamana seorang demi seorang pembancuh kopi mulai kehadapan memberikan fakta mereka di mahkamah nanti !

2 comments:

YANG GAMBI said...

Salam bro, inilah parti PKR, parti kerabat rosak........ woit Melayu samapi bila nak kena tipu hah...... dengan al-jubur ni.......

Che Leh Jangok said...

Tujuan gerakannya nak cetuskan kegelisahan dan huru hara seperti perintah koncu koncu zionisnya seperti terkandung dalam beberapa bahagian dalam protokol of the zionis.

Tetapi Malaysia ini adalah bumi bertuah tanah keramat di mana akan menyaksikan kelahiran seorang pemompin besar bergelar Imam Mahadi.

Maka rancangan Allah swt tetap mengatasi rangan seorang yang sebenarnya teramat hina seperti si Anuar tu.