Friday, April 9

Hulu Selangor - Zaid atau Halili

Kem Pkr bergolak lagi. Telah diputuskan. Grup calon India ditolak, katanya irrelevent. Grup calon sosialist juga di tolak, katanya anda terlalu sedikit.

Yang masih bertahan adalah grup nasionalist. Ini adalah saki baki bekas pimpinan umno yang masih berada dalam pkr. Walaupun ramai kalangan mereka seperti Ezam dan Zaharin kini sudah bersama pimpinan negara, namun grup ini masih dominan dalam pimpinan utama pkr.

Dalam beberapa mesyuarat biro politik Pkr nampaknya peranan bekas pemimpin umno diambil kira untuk pilihanraya kecil di Hulu Selangor. "Argument" nya adalah Hulu Selangor kubu kuat Umno maka mereka yang pernah bersama umno sahaja tahu strategik parti itu. Dr Zainal Abidin Ahmad dulu menang pun sebab dia bekas Timbalan MB Umno di Selangor.

Grup kedua yang masih mendesak adalah grup anak tempatan. Teori mereka adalah calon anak tempatan yang wibawa akan menjamin kemenangan pada kali ini. Calon mereka betul-betul ada ummmmh kata mereka.

Percaturan calon-calon Pkr belum reda. Masing-masing "faction" masih melobi kuat menyokong grup nasionalist atau grup anak tempatan. Nampaknya grup India dan grup sosialist masih terus berjuang menyokong grup anak tempatan. Mereka kata grup Umno ini musuh dalam selimut. Itu lah politik, kerjanya berebut nak jadi calon sebab kalau menang dapat kuasa. Mereka juga berebut nak jadi calon.

Calon grup nasionalist mungkin Zaid Ibrahim, bekas ketua Umno bahagian Kota Baru. Bekas menteri Umno. Atau mungkin Halili Rahmat, Dr pakar otak, anak hulu yam.

2 comments:

Cucu Tok Selampit said...

Kalau Dr Halili, tough fight. Kalau Zaid tu, kita gulaikan saja.

Anak Lenggong said...

Nuar brahi mesti poning kepala punya kalau dipilih zaid nanti azmin auww pulak merajuk sebab si auww ni dok lobi sibadut pendek berkepala bulat tu..nanti kalau sibadut tu merajuk dia kencing merata-rata lak...

Kalau pilih badut tu..si lawyer buruk takde pendirian tu pulak merajuk..nanti awee klate ni lari pulak daripada pkr ..kah kah kah..sibetina garing ampang tu pun dok melobi suruh pilih betina daripada pkr untuk bertanding...adusss..silap haribulan nuar brahi naik meroyan..terus dok berlari bogel bersama ratu bogel pkr di tengah jalan..mesti khalid gagap ikut mengejar sibatina tu..kah kah kah..sekarang ni pun kat mana khalid gagap ada kat sebelah dia mesti ada siratu bogel ni..