Sunday, June 6

Pak Sheikh yang Sh**

Anwar dan bahalol

WAJARKAH seorang pemimpin yang kononnya mendokong gagasan masyarakat berperadaban (madani), asyik melemparkan kata-kata kesat? Pertanyaan ini Awang lemparkan kepada ketua pembangkang, Anwar Ibrahim yang makin galak menggunakan perkataan kesat dan kasar dalam ucapannya. Baru-baru ini, pemimpin utama PKR itu menggambarkan hakim yang mengadili perbicaraan tuduhan liwatnya sebagai bahalol.

Ini bukan kali pertama beliau menghamburkan kata-kata sedemikian. Dalam ucapan-ucapannya di khalayak umum termasuk kempen pilihan raya umum 2008 dan beberapa pilihan raya kecil selepas itu, Anwar kerap menggunakan istilah seperti bahalol, bangang dan bodoh. Bukan itu sahaja, perkataan celaka dan sial juga digunakan.

Ternyata tabiat Anwar suka menggunakan kata-kata kesat sudah cukup mencerminkan siapakah sebenarnya beliau. Dalam kita menekankan pentingnya adab, budi bahasa dan sopan-santun terutama di kalangan anak-anak dan pelajar, wajarkah seorang pemimpin politik yang ghairah mahu menjadi Perdana Menteri, mempunyai mulut yang celupar.

Ingatlah kemuliaan seseorang bukan diukur dengan kekuasaan, kedudukan, kekayaan mahupun keturunan. Sebaliknya ia dinilai daripada banyak kriteria yang terkandung dalam al-Quran termasuk tutur kata. Sejarah telah membuktikan bahawa adab adalah penentu jatuh bangunnya pemimpin, bangsa dan negara.

Dari sudut yang lain, kenyataan Anwar itu bukan sahaja tidak menghormati dan memperlekehkan hakim bahkan menghina mahkamah. Anwar seperti biasa menggunakan pentas politik untuk membela dirinya dalam kes liwat kali keduanya itu. Awang percaya, tiada mana-mana pemimpin politik dalam dunia ini, yang bertindak seperti Anwar. Siapa sekalipun kita, mahkamah tetap mahkamah. Mewujudkan perbicaraan di luar mahkamah hanya menampakkan beliau tidak berpegang kepada prinsip keadilan. Ketika Anwar memperhebatkan usaha untuk menyelamatkan dirinya di dalam dan luar negara, Mohd. Saiful Bukhari Azlan yang mengadu diliwat, lebih banyak berdiam.

sumber - awang, mingguan malaysia

Komen warisan ; Pak Sheikh, seorang bahalol yang Sh**. Novel Shit di perkenalkan oleh Sasterawan Negara Shahnon Ahmad. Shit adalah satira nasional karya agung yang pernah mendapat sambutan yang sangat luar biasa dari rakyat.

Setelah lebih dari 10 tahun Shit di terbitkan, gelaran Sh** sangat sesuai di nobatkan kepada Pak Sheikh, peliwat sama rata sama rasa, depan belakang sama sahaja.

3 comments:

jiwakita said...

salam....

Seorang yg pelbagai ragam,perilaku,
watak dan wajah....manakan mungkin jika kita bijak menilaipun masih tertipu dan
dan menyokong manusia sejenis ini
lagi?

sedarlah mereka-mereka yg masih
memaut dan mendambakan diri padanya!!!!

Wake UP! said...

Orang yang suka main lubang belakang ini sudah tentu biasa cakap kotor.

Off to the International Criminal Court you Israelis terrorists.

Anak Lenggong said...

Nuar ni udah belajar daripada Tok Ajis yang suka menghina puak yang tidak sehaluan dengan nya...