Saturday, December 11

Azman Masri - MB Selangor pertama DAP


DAP Selangor telah melantik lima anggota baru kedalam Jawatankuasa Negeri termasuk seorang Melayu, Azman Masri. Namun Exco kerajaan negeri, Ronnie Liu tertinggal dalam senarai pimpinan negeri kali ini. 

Ronnie dijangka akan menjadi kambing hitam Dap terutama setelah dia terlibat dengan pelbagai skandal samseng, judi dan rumah urut. Menurut sumber dalaman Dap, Ronnie Liu dijangka akan diseret ke mahkamah oleh SPRM dalam sedikit masa lagi.

Azman seorang penjual ikan dari sekinchan adalah bekas ahli Pas. Dia dijangka akan bertanding dalam pru 13 di Dun Pasir Panjang tempat Dato Seri Khir Toyo atau di Dun Sekinchan. Jikalau menang, tidak syak lagi beliau merupakan calon DAP untuk menjadi MB Selangor pertama dari DAP.

DAP sudah belajar dari Pru 12 dimana cadangan mereka untuk meletakkan Terresa Kok menjadi Timbalan MB telah di tolak oleh Istana. Kali ini mereka buat persiapan lebih awal dengan melantik orang melayu dalam jemaah kabinet mereka di negeri Selangor.
Ini sesuai dengan pandangan setiausaha Dap Selangor Ean Yong yang menyebut "Langkah ini juga dibuat untuk mempersiapkan parti menjelang pilihan raya umum akan datang,"

Dap juga tahu Pkr ingin meletakkan timbalan presiden nya azmin ali sebagai bakal MB Selangor, sementara Pas ingin memasang Dr Hassan Ali sebagai calon MB nya. Tetapi dalam keadaan masyarakat cina terlalu taksub dengan Dap sekarang mereka yakin Dap akan mendapat majoriti kerusi Dun di selangor dan itu merupakan perkara dasar untuk meminta kerusi MB di berikan kepada Adun Dap yang berbangsa melayu. 

Waktu itu istana tidak akan boleh memberikan alasan lagi kerana yang diketengahkan adalah orang melayu, walupun melayu Dap. 

Untuk strategi pilihanraya juga, Dap telah memindahkan ramai pengundi cina dari kawasan selamat mereka ke kawasan lemah BN, agar boleh membantu meningkatkan sokongan masyarakat cina kepada calon Dap nanti.

Dap juga yakin selangor akan jadi milik mereka dengan kekuatan sokongan orang cina. Azam mereka adalah selangor akan menjadi seperti Pulau Pinang sebagai kubu kedua mereka. Cantuman kekuatan dua negeri ini akan menghasilkan apa yang disebut sebagai " KETUANAN DAP".

Dap juga tahu jumlah mengundi melayu di selangor adalah tidak lebih dari 52%. Itu sebabnya mereka sedang berusaha juga memindahkan pengundi cina dari Seputeh, Kepong dan Bukit Bintang ke Daerah Klang dan Petaling.

4 comments:

Anonymous said...

Salam,
Sungguh Bangsat,Barua bila ada anak melayu sanggup jd TUNGGANGAN DAP semata kerana kuasa yang sebenarnya sebagai BONEKA..

Sehina & sebangsat UMNO (seperti didakwa) membolot kekayaan..Mereka masih ada sekelumit USAHA membantu nasib bangsa MELAYU..

Bagaimana agaknya nasib kami jika BONEKA DAP (MELAYU) terus berkuasa di SELANGOR??

Anonymous said...

Melayu ni patut kita doa kan bala setiap saat dan tika kerana ini lah yang dinama kan talibarut cina paling celaka pernah ada

Wake UP! said...

Jadi MB Selangor pertama DAP pun tak guna sebab yang berkuasa sebenarnya komunis.

Live in a zoo Namewee.

Anonymous said...

Penual ikan jadi MB, ini mmg adil.

Bagus DAP..Rumah di kampung Terentang rawang..perlu dibiarkan..TNB perlu bayar ganti rugi..

Tapi kat penang roboh aje..buat banglo..Universiti Cinapek